על תהליך הקבלה ללימודי רפואת שיניים באיטליה

מאת: מישל גלפרן, סטודנטית לרפואת שיניים באונ’ סיינה.

מעט עליי ועל תהליך הקבלה שלי ללימודים באיטליה

לפני שידעתי איפה אני רוצה ללמוד ידעתי שהחלום שלי הוא להיות רופאת שיניים אבל גם לא להתפשר על כל מדינה ועל איכות הלימודים.
אז הכל התחיל כך: התחלתי בחיפוש מידע באינטרנט על כל מה שמעניין אותי לדעת לגבי איטליה, איפה כדאי ללמוד למה דווקא באיטליה, באיזה קשיים אני יכולה להיתקל, עלויות המחיה והשכר לימוד ועוד.
חשוב לי לומר שבתחילת הדרך לא ידעתי איפה אלא רק קראתי על מקומות וחיפשתי אנשים לשמוע מהם קצת לבסוף אחרי בירורים ואחרי שדיברתי עם סטודנטים בחרתי ללמוד בפירנצה.

מדוע בחרתי ללמוד באוניברסיטת פירנצה?

בפירנצה הבנתי שהכיתות הן נורא קטנות (גג 24 סטודנטים בכיתה) שזה יתרון מאוד משמעותי כי בד”כ באוניברסיטאות אחרות זורקים אותך ואין לך באמת למי לפנות, המרצים באים מאוד לקראת הסטודנטים הזרים ואפשר תמיד לגשת אליהם ואפילו באמצע הרצאה אם יש משהו לא ברור ניתן להרים את היד ולשאול.
ההקצאות שיש בד”כ לרפואת שיניים באונ’ פירנצה לזרים זה מקום 1 בלבד. קיימים מקומות שיש בהם יותר אבל התחרות ללא ספק היא יותר גבוהה מאשר ברפואה ששם יש בד”כ יותר מקומות.

אז איך התחלתי ללמוד למבחן הכניסה לרפואת שיניים באיטליה?

לפני הכל..
חשוב לציין שאני באתי ללא רקע מקדים בכלום זאת אומרת שלא ידעתי ביולוגיה, כימיה, פיזיקה ושלא נדבר על מתמטיקה שעשיתי רק 3 יח”ל. מבחינתי להתחיל בכלל את כל התהליך היה מעין חלום. אבל מה שחשוב לי לומר זה שהכל אפשרי אם רק מתמידים ובאמת רוצים!
אז אחרי בירורים לא קטנים ושיחות עם אנשים החלטתי ללכת למכינה בארץ שכוללת 2 שלבים שלב א’ לימודים בארץ של: כימיה, ביולוגיה, מתמטיקה, פיזיקה ואיטלקית של כ-5 חודשים פלוס מינוס ושלב ב’ שמתבצע באיטליה של הנושאים המדעיים מלבד פיזיקה ושיעורי איטלקית.
המכינה בארץ התנהלה כך: המורה לביולוגיה, שהוא בעצם וטרינר שסיים את הלימודים באיטליה היה מקריא לנו מצגות שהוא היה מחלק בתחילת שיעור של הספר “אלפא טסט” שמתורגמות באופן תמציתי מאוד ויוצר התרשמות שנלקח המון חומר מויקיפדיה ומוסיף למצגת ולבסוף היה בוחן כל שבוע על החומר שנלמד משבוע שלפני כן אבל זה רק בכדי שנחזור על החומר, אישית אני חושבת שאפשר ללמוד הרבה יותר טוב לבד באמצעות קאהן אקדמי או עם קראש קורס ביוטיוב, להסתכל על שאלות אמריקאיות בעברית על החומר שנלמד ולתרגל. בסופו של דבר הכי טוב זה באמת לדעת את החומר בעברית ולאחר מכן לעבור לאיטלקית כי ללמוד דברים חדשים על ביולוגיה או על כל נושא אחר לפני שיודעים אותם בעברית יכולה להוות מכשול מאוד גדול בהבנה ובמבחן בפרט.
המורה לכימיה הייתה לא מסודרת בלשון המעטה, היא מורה בתיכון שמלמדת לבגרות ולדעתי אין לה באמת את הידע להבין מה אנחנו צריכים בשביל המבחן הספציפי הזה. בתור אחת שלא ידעה כימיה לפני היא רק גרמה לי לבלבולים, היא הייתה מבולגנת ובמהלך השיעורים הייתה שואלת את אחד התלמידים שידע כימיה מהתיכון אם היא צודקת במה שהיא לימדה, ופעמים רבות הייתה מסבירה באופן מאוד חלקי כי היא לא ידעה להעביר את החומר בצורה טובה. בסופו של דבר אחרי חודשיים שניסיתי להבין מה הולך בשיעור לקחתי מורה פרטי ובסוף יצא שהוא לימד אותי הרבה יותר טוב וגם הייתי מוציאה הרבה פחות כסף ממה שהוצאתי על הקורס במכינה. פשוט הגעתי אליו עם סילבוס מסודר שניתן למצוא באינטרנט על הנושאים שאני צריכה לדעת ובתוך חודשיים כבר ידעתי כמעט את כל החומר כשנפגשנו פעמיים בשבוע לשעה או שעה וחצי.

המורה למתמטיקה היה נפלא, הוא בעל תואר במתמטיקה והוא גם מורה לפסיכומטרי כך שזה הכי קרוב להיות דומה למבחן באיטלקית. הוא נתן הסברים קצרים ושאלות לתרגול היה נותן שיעורי בית בגדול הייתי ממליצה למי שעשה בעבר 4,5 יחידות להגיע למכינה ולמי שעשה 3 כמוני עדיף כמו בכימיה לקחת שיעורים פרטיים ולחזק דברים, כי בכל זאת להשלים 2 יחידות ב-3 שעות שבועיות זה לא ריאלי. עוד עצה קטנה שווה קצת להסתכל על שאלות שיש במתמטיקה במבחנים של שנים קודמות, לא יודעת כמה שווה לקרוע את התחת בזה כי יש רק 4 שאלות מתוך 60 במבחן וגם אין מחשבון אז רוב הסיכויים שהשאלות יהיו מאוד פשוטות.
המורה לפיזיקה היה מורה מצוין, הוא לימד את הבסיס של הקינמטיקה, מכניקה וממש מעט חשמל, לפי דעתי הקורס קצת מבוזבז כי רוב השיעורי בית שהיה נותן היו צריכים להיעשות עם מחשבון (שבמבחן אין מחשבון מה שאומר שהם לא יכולים לתת חישובים יותר מידי מסובכים) וגם למי שבא מרקע של פחות מ-5 יחידות היה גם קצת קשה הרבה פעמים להבין את המתמטיקה כי הוא הסביר רק את הפן הפיזיקאי ולא המתמטי, לי היו הרבה קשיים למשל באינטגרליים או בפונקציות ממעלה שלישית. בסופו של דבר החלטתי לקחת מורה פרטי לצערי זה קרה רק חודש לפני הטיסה שלי לאיטליה אז הצלחנו לעבור רק על ממש מעט נושאים אבל בסופו של דבר הצלחתי לענות על 2/4 שאלות שהיו במבחן! וזה בלי לדעת כלום 5 חודשים לפי כן, הרבה פעמים השאלות הן בהבנת הפיזיקה יותר מאשר בלדעת לפתור את השאלה.
הקורס באיטלקית במכינה נעשה ע”י אחת המורות הכי טובות שיש כיום בארץ ללימוד איטלקית, המורה היא איטלקייה ממילאנו בעלת תואר בלימוד איטלקית לזרים ועם שפע של ניסיון. הקבוצות במכינה התחלקו ל-2 כאלו שלומדים 200 שעות אקדמאיות או 300, אני בחרתי ללכת ל-300 כי הרוב המוחלט משנים קודמות עשו 200 ואמרו שזה בהחלט לא מספיק ועשו בנוסף שיעורים פרטיים כדי להמשיך לתרגל וללמוד. בקורס למדנו עם ספר שקיבלנו במכינה, היינו מדברים קצת וגם שומעים שירים באיטלקית ומתרגמים אותם, קיבלתי הרבה כלים כדי להגיע לאיטליה ולהיות מוכנה ובטוחה באיטלקית.
השלב השני שנעשה באיטליה היה כ12 שבועות שה-6 שבועות הראשונים היו המשך לימודי איטלקית חילקו אותנו ל-2 קבוצות לאחר מבחן שנעשה למרות שמבחן לא באמת השפיע על הרמה זה רק בכדי לראות אם יש שינוי משמעותי בידע של התלמידים, ה-6 שבועות הנותרים היו לימודי ביולוגיה, כימיה, מתמטיקה ולוגיקה.
מלבד המורה לביולוגיה במכינה אני יכולה להגיד שאני התאכזבתי מאוד מהמורים ומההתנהלות שהייתה לבית הספר. לא הרגשתי באמת שיפור משמעותי, לכימיה לא הייתי מגיעה כי המורה פשוט הקריא מהספר ובמתמטיקה ולוגיקה הוא פשוט פשוט פתר תרגילים אבל לא נתן טיפים וגם כאשר לימד עשה זאת בצורה לא יעילה. בסופו של דבר כמעט אף אחד לא הגיע לשיעורים היינו כ20 בתחילת המכינה שבסופה הגיעו לשיעורים אולי 3-7 תלמידים.
הקורס שפה שנעשה בתחילת המכינה באיטליה נעשה בבוקר כ-3 שעות אקדמאיות כאשר שעה אנחנו לומדים ומחזקים קצת את הגרמר ובזמן שנותר שזה עוד שעה כי יש הפסקה באמצע היינו מתרגלים דיבור.

ועכשיו לחלק המעניין..

מבחן הקבלה ללימודי רפואה שיניים באיטליה

המבחן של רפואת שיניים הוא בדיוק כמו המבחן לרפואה! זה אותו הנוסח וצריך לקבל מעל 20 כדי לעבור אותו.
הוא כלל השנה (2016):

4 שאלות בפיזיקה
20 שאלות לוגיקה
2 שאלות ידע כללי
18 שאלות בביולוגיה
12 שאלות בכימיה
4 שאלות מתמטיקה

לחצו כאן למידע נוסף על תנאי קבלה ללימודי רפואת שיניים באיטליה

טיפים כיצד ללמוד ולענות על מבחן האמיסיונה של רפו”ש

לא כדי לוותר על שום מקצוע כדאי ללמוד הכל או לפחות לנסות, השאלות היותר קלות הן בד”כ אלו של מתמטיקה ופיזיקה למי שיש בסיס בהחלט יכול לקחת עוד כמה נקודות. מומלץ מאוד לענות על כ-25 שאלות לפחות! יש לזכור שעל כל תשובה נכונה מקבלים 1.5 נקודות ועל כל טעות מורידים 0.25 ככה שאם לא בטוחים או לא יודעים כדאי לא לענות בכלל!
כדי מאוד להתחיל בחודש האחרון לפני המבחן לעשות כל יום סימולציה אמיתית בזמן אמת ולהבין איזה טכניקה כדי לעשות לפני המבחן, לי זה מאוד עזר למרות שלא תמיד זה ככה הרבה פעמיים לא הייתי עוברת את הסימולציה כי יש גם סימולציות באינטרנט שהן נורא קשות אבל הכי חשוב זה לא לוותר ולהמשיך ללמוד ולתחקר כל סימולציה.
לא להתחיל ללמוד דברים חדשים במהלך החודש הזה כי עדיף להשקיע במה שכן יודעים מאשר ללמוד חומר חדש ולא להיות בטוחים בו.
כשבוע לפני המבחן מומלץ לעשות 2 סימולציות ביום ולתחקר אותן ולא לעשות דברים מעבר לזה זה כבר יקח בערך יום שלם.

טיפים לפני יום הבחינה

יום לפני הבחינה אני לא עשיתי סימולציה, עשיתי חזרה קצרה על מה שלא הייתי בטוחה בו וב17:00 הפסקתי ללמוד. זה נורא חשוב לתת למוח לנוח אחרי שנה של עבודה קשה ועמוסה.
ללכת לישון יחסית מוקדם, אני יודעת שזה לא פשוט כי יש לחץ אבל לנסות לעשות הליכה להתיש את הגוף כדי שכן תישנו טוב בלילה של לפני הבחינה זה מאוד חשוב.
ביום של הבחינה תקומו מוקדם אני קמתי שעתיים לפני התקלחתי עשיתי לי ארוחת בוקר מפנקת נחתי קצת והגעתי למקום של הבחינה רגועה, זה מילת המפתח להיות רגועים ולהגיד לעצמכם שלא משנה מה אני למדתי ואני יודע את החומר ואין שום סיבה שאני לא אצליח.
המבחן הוא 100 דקות ל-60 שאלות, ניתן לחלק את הזמן ולהתחיל בדבר שאתם הכי טובים בו זה בהחלט מוריד לחץ להמשך המבחן. חשוב מאוד בבחינה עצמה יש דף תשובות שרק אותו הם בודקים זאת אומרת שמידה במבחן עצמו סימנת את כל התשובות והם נכונות אבל לא העברת אותם לדף תשובות קיבלת 0. חשוב לבדוק כמה פעמים שסימנתם כל איקס במשבצת הנכונה.
לפני המבחן מקבלים בקבוק מים אך ניתן לקחת דברים קטנים כמו חטיף אנרגיה או אגוזים ושקדים העיקר שזה סגור טרמית ושאי אפשר להכניס שום דבר שיעזור לך במבחן.
אז שיהיה המון המון בהצלחה!
אני פה לכל דבר שתצטרכו אשמח שתגיעו ללמוד פה בפירנצה אני התאהבתי בה מהרגע הראשון.

וכמו שהאיטלקים אומרים : 

Bocca al lupo

מסלולי לימוד איטלקית ומכינות

 


לוגו לימודים באיטליה

מעוניינים בפרטים נוספים על לימודי רפואת שיניים ומכינות לימודים?